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Section A.  Purpose and Scope

The purpose of this INSTRUCTION is to provide general information on retirement
of PHS commissioned officers for physical disability.  More detailed information
is contained in Commissioned Corps Personnel Manual (CCPM) Pamphlet No. 47,
"Disability Evaluation Manual for the Commissioned Corps of the U.S. Public
Health Service," which may be obtained from the Medical Branch, Commissioned
Personnel Operations Division (CPOD), Office of Personnel Management (OPM),
Office of Management (OM)/PHS, Parklawn Building, Room 4-35, 5600 Fishers Lane,
Rockville, Maryland 20857 (telephone: 30l-443-2606.).

Section B.  Authorities

l. General Authorities.  Statutory authority for the retirement of commissioned
officers of PHS due to physical disability is contained in Title l0, U.S.
Code, Chapter 6l, and Section 22l(a)(2) of the PHS Act.  Regulations
regarding disability retirement are set forth in Subchapter CC43.8,
INSTRUCTION l, of this manual.  To assure uniform interpretation of the law
among the uniformed services, PHS has adopted as policy the guidelines,
definitions, and policies set forth in the Department of Defense (DoD)
Directive l332.l8 (subject:  Uniform Interpretation of Laws Relating to
Separation from the Military Service by Reason of Physical Disability), and
the Veterans Administration Schedule for Rating Disabilities (VASRD).

2. Delegated Authorities.  The Assistant Secretary for Health (ASH), or his/her
designee, has authority to approve all disability retirements or
separations.  The Director, CPOD, has been delegated authority to appoint
PHS Medical Review Boards (PHS MRB) and to initiate action on requests for
fitness evaluations.

Section C.  Eligibility

All officers, reserve or regular, serving on active duty are covered by the
above-indicated disability retirement provisions with the exception of
Commissioned Officer Student Training and Extern Program (COSTEP) and Senior
COSTEP participants who are excluded from disability retirement under Section
22l(a)(2) of the PHS Act (42 USC 2l3a[a][2]).  Former officers who become
physically disabled after separation from PHS, even though the origin of the
disability may be service-connected, are not eligible for disability benefits
from PHS.  However, they may be eligible for compensation from the Veterans
Administration (VA) and should apply to that agency for adjudication of any
claim.
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Section D.  Responsibilities

The Chief, Medical Branch, CPOD, has been assigned responsibility for informing
the officer and the designated hospital concerning the required medical
evaluation relating to disability retirement, presenting the resultant reports
to the PHS MRB, informing the officer of the findings and recommendations of the
PHS MRB, counseling the officer and program officials concerning administrative
procedures and disability entitlements, and handling the administrative
arrangements for Appeals Boards (see CCPM Subchapter CC23.8 INSTRUCTION 7).

Section E.  Requirements for Disability Retirement
or Separation with Benefits

l. Fitness for Duty Determination.  To be eligible for disability retirement or
separation, an officer must be found unfit to perform the duties of his/her
grade, category, or office because of one or more physical or mental
conditions.  The disabling condition must be permanent in nature or one
which may become permanent.  In some cases, a finding of unfitness may be
based on medical facts alone; for example, in the case of a severe illness
or injury if continuation of active service would obviously be deleterious
to the officer's health or significantly interfere with his/her ability to
perform official duties.  In other cases, however, evaluation of an
officer's performance by his/her supervisors may provide better evidence
regarding fitness than an estimate by examining physicians based on medical
findings alone.  The fact that an officer has a medical condition which
could, under certain circumstances, render the individual unfit does not,
per se, make him/her unfit.  The officer's demonstrated level of performance
is usually the key factor in determining fitness.  On the other hand,
demonstrated unfitness to perform is not necessarily due to physical
disability.  A cause-effect relationship between an officer's inability to
perform and his/her physical condition must be established.

2. Service-incurred or -aggravated.  To be eligible for disability benefits, an
officer found unfit because of a physical disability must have acquired such
disability while on active duty.  The disability may be due to a condition
incurred on active duty or due to a preexisting condition which was
aggravated by service.  The presumption is made that an officer was
physically fit at the time of his/her call to active duty and any condition
incurred or aggravated subsequently is considered service-connected with the
following exceptions:

a. Physical disabilities noted at the time of the officer's commissioning
physical examination or call to active duty and no service aggravation
of the disability has occurred.  "Natural progression" of a disease is
not considered service aggravation.
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b. Abnormalities discovered subsequent to entry on active duty which impel
the conclusion that they must have existed or have originated before the
individual entered PHS.  As a matter of policy, any condition which
becomes disabling after l80 days of active duty will be sufficient
evidence of service connection unless the officer willfully withheld
information which would have established the preexistence of the
disabling condition.

c. Any expected disability occurring as a result of necessary treatment of
a condition which was neither service-incurred nor -aggravated.

3. Line of Duty.  A disabling disease or injury incurred while on active duty
must also be incurred in the line of duty to qualify an officer for
disability benefits.  In general, a condition acquired or aggravated while
on active duty with PHS will be considered to have occurred in line of duty
except for those incurred under the following circumstances:

a. As a result of an officer's misconduct.

b. While absent without leave.

c. As a result of an officer's willful neglect.

4. Disposition of Cases.  An officer found unfit because of a permanent
disability cannot ordinarily be retained on active duty even though further
hospitalization may be required.  The officer will normally be separated,
placed on the temporary disability retired list (TDRL), or permanently
retired.  However, with the consent of the officer and the officer's program
of assignment, ASH may defer the disposition of the case if the officer can
still serve with appropriate assignment limitations and his/her disability
is basically stable or only slowly progressive and does not require
extensive medical care or jeopardize the officer's health.  In no case will
an officer who is physically disabled be retained on active duty solely to
increase benefits.

Section F. Request for Fitness Evaluation

A request for a fitness evaluation should be addressed to the Director, CPOD,
Parklawn Building, Room 4-35, 5600 Fishers Lane, Rockville, Maryland 20857, and
may be initiated through one of the following mechanisms:

1. Officer's Own Initiative.  An officer may request, in writing, a fitness
evaluation when he/she feels unable to perform the duties of his/her office
and grade because of medical reasons.

2. Program Official's Initiative.  A program official may request, in writing,
a fitness evaluation on an officer under his/her supervision when reasons
for unacceptable performance of duties are suspected to be on medical
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grounds.  A detailed description of performance limitations must accompany
the request.

3. CPOD Initiative.  In the usual circumstance, initiation of fitness
evaluation will be based on a request from the officer or his/her program
official, as stated in l. and 2., above.  However, under the following
conditions, the Director, CPOD, may initiate such actions:

a. If there has been excessive use of sick leave by an officer pursuant to
PHS Regulations (CCPM Subchapter CC49.l, INSTRUCTION l); that is, 90
days of continuous sick leave or l20 days in a l2-month period.

b. If, according to accepted medical principles, an officer has a medical
condition which may be disabling or otherwise places him/her or others
in jeopardy if he/she were to continue on active duty.  Medical
conditions which may necessitate a fitness evaluation are described in
DoD Directive l332.l8, Enclosure 3, (Guidelines Regarding Medical
Conditions and Physical Defects Which Normally are Cause for Referral to
a Physical Evaluation Board).

Section G.  Emergency Retirements

Emergency cases will be processed under the same procedures as any other
disability case.  An officer sustaining an acute, possibly fatal, injury or
illness will not be eligible for disability retirement during the immediate
emergency period.  The fact that death may, or is likely to, ensue during the
emergency period is not grounds for disability.  If, however, after a reasonable
period of observation and treatment (generally after 72 hours of hospitalization)
it becomes obvious that the condition causing the emergency will, or is likely
to, result in permanent disability or death, the officer or his/her next of kin
acting in his/her behalf, may, after counseling from the Medical Branch, CPOD,
request disability retirement.  Such request will be processed expeditiously but
the same procedures will apply as with any other disability retirement.

Section H.  Inappropriate Requests for Fitness Evaluation

Such factors as the following are not to be used as the sole basis for initiating
a fitness evaluation:

a. The officer's inability at some later date on active duty to meet the
physical standards for initial entry into PHS.

b. Pending voluntary or involuntary separation or retirement.  When an officer
is being processed for separation or retirement for reasons other than
physical disability, the officer's continued performance of duty until
he/she is scheduled for separation for other purposes creates a presumption
that the officer is fit for duty.  The officer shall not be referred for
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disability evaluation unless his/her physical condition raises substantial
doubt that he/she is fit to continue to perform the duties of his/her office
and grade or he/she was previously retained on active duty as an exception
to policy.

c. Inability to physically qualify for specialized duties requiring a high
degree of physical fitness.

d. Inability to physically qualify for transfer to another uniformed service or
another component or program within PHS.

The Director, CPOD, in consultation with the Chief, Medical Branch, CPOD, will
make the final determination about the merits of a fitness for duty request.

Section I.  Medical Examination

l. Arrangements.  Upon receipt of a request for a fitness evaluation from the
officer, the officer's program official, or, at the initiative of the
Director, CPOD, the Chief, Medical Branch, CPOD, will arrange for a complete
medical examination of the officer at an appropriate medical facility.

2. Examining Facility.  In the usual circumstance, the medical examination will
be carried out at a Uniformed Services medical facility.  In this event, the
medical board (MB) procedure established within the facility shall be used
and completed reports shall be referred to the PHS MRB for the decision
regarding fitness and for the rating of disabilities, if appropriate.

3. Examinations at Other Than Uniformed Services Facilities.  The PHS MRB may
accept medical examinations, without requiring MB examinations, from either
governmental or private sources as the basis for making a determination of
fitness if the PHS MRB finds it to be in the best interest of the Government
and the officer.

Section J.  PHS Medical Review Board (PHS MRB)

l. Responsibilities of the PHS MRB.  The PHS MRB, which is established pursuant
to PHS regulations (CCPM Subchapter CC49.3, INSTRUCTION l), is responsible
for making formal recommendations to ASH regarding an officer's fitness for
duty and the rating of disabilities.

2. Composition of the PHS MRB.  The Director, CPOD, is responsible for the
appointment of PHS MRB members.  The PHS MRB shall consist of three or more
senior officers in the medical category.  The officers shall be board
eligible or board certified in a clinical specialty or otherwise qualified
in medicine by experience.  A senior dental officer may also be appointed as
a member.  A majority of those members considering psychiatric cases shall
be board eligible or board certified in psychiatry.  The Chief, Medical
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Branch, CPOD, or designee, shall serve as the executive secretary of the PHS
MRB.

3. Case Presentation.  The Chief, Medical Branch, CPOD, shall collect and
present to the PHS MRB all pertinent material available on the physical and
mental fitness of the officer to perform his/her duties, including the
official request for a fitness determination, medical findings from MB or
other sources, and such other information as deemed pertinent for
determining performance capability.

4. PHS MRB Findings.  If the information is sufficient to make a decision, the
PHS MRB shall find the officer:

a. Fit for Full Duty.  If the PHS MRB finds the officer fit for full duty,
he/she is expected to perform the duties of his/her grade and office
without significant restrictions;

b. Fit for Limited Duty.  If the officer and his/her program of assignment
concur, the officer may return to duty with limitations as stipulated by
the PHS MRB.  Such limited duty status normally will not exceed one
year.  At the end of one year, a finding of fitness or unfitness for
duty must be rendered by the PHS MRB;

or
c. Unfit for Duty.  An officer found unfit may not be retained on active

duty (unless an exception has been granted by ASH) but must be separated
or retired in accordance with existing laws, regulations, and policies.
The officer may be:

(l) Separated Without Benefits (e.g., disability not incurred in line of
duty; disability caused by a nonservice-incurred condition; or
disability is the result of a noncompensable condition such as
alcohol and/or drug abuse [see CCPM Subchapter CC29.3, INSTRUCTION
8])

(2) Separated with Severance Pay.  In this case, the officer will
receive a lump-sum payment based upon years of active duty and will
be separated from PHS.  The officer will receive no further benefits
from PHS but should apply to VA for possible benefits administered
through that agency, including disability payments, hospital care,
etc.

(3) Permanently retired.  A disability is permanent if, based on
accepted medical principles, the defect has stabilized so that the
compensable percentage rating is not expected to change during the
next five years or if the compensable disability rating is 80
percent or more and the disability will probably not improve so as
to be ratable at less than 80 percent during the next five years.
An officer who meets either of these requirements and is otherwise
qualified shall be permanently retired.
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(4) Placed on Temporary Disability Retired List (TDRL).  Disability
retirement may be temporary when the officer's condition has not
stabilized and he/she may recover and become fit for duty or the
degree of severity may substantially change within the next five
years.  In such cases, the officer shall be removed from active duty
and placed on TDRL administered by CPOD.  While on TDRL, the officer
must undergo periodic medical examinations at intervals no greater
than l8 months as determined by the PHS MRB.

(a) Review of Officers on TDRL.  No officer will be kept on TDRL for
more than five years.  PHS MRB must review the case at least
three months prior to the five years anniversary on TDRL and
either recommend return to active duty, permanent retirement, or
separation.

(b) Actions Resulting from Finding of Fitness on TDRL Examinations.
If the PHS MRB, in reviewing a periodic examination, finds an
officer fit for duty and the officer was in the regular corps
prior to placement on TDRL, he/she will be returned to active
duty if the officer requests such action.  Reserve corps
officers will be returned to active duty only if a position is
available.  If there is no suitable assignment, the reserve
corps officer will be placed in the inactive reserve component.

Section K.  Rating of Disability

l. Use of VASRD.  If the PHS MRB finds an officer eligible for disability
benefits, the rating for each compensable disability must be determined from
VASRD as modified by DoD Directive l332.l8.  When an officer has more than
one compensable disability, the percentages are combined rather than added
(except when a "note" in the VASRD indicates otherwise).  This results from
the consideration of the individual's efficiency, as affected first by the
most disabling condition, then by the less disabling conditions in the order
of their severity.  Thus, an officer having a 60 percent disability is
considered to have a remaining efficiency of 40 percent.  If the officer has
a second disability rated at 20 percent, then he/she is considered to have
lost 20 percent of that remaining 40 percent, thus reducing his/her
remaining efficiency to 32 percent.  Hence, a 60 percent disability combined
with a 20 percent disability results in a combined rating of 68 percent.

2. Retirement Eligibility.  If the officer has less than 20 years of creditable
service for retirement purposes and the combined percentage of disability is
less than 30 percent, he/she must be separated with severance pay.  If the
officer has at least 20 years of service for retirement purposes or the
percentage of disability is 30 percent or more, he/she must be retired.



CC23.8      DISABILITY RETIREMENT      PHS PERSONNEL INSTRUCTION 6     PAGE 9

DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES      T.S.   PHS-CC  372         4/5/82

Section L.  Computation of Pay

If an officer is permanently or temporarily retired for disability, he/she has
a choice between two methods of computing the retired pay.  One method is based
on percentage of disability and the other is based on years of creditable service
(see CCPM Subchapter 23.8, INSTRUCTION 2, Computation of Retired Pay).  However,
in no instance shall the retired pay exceed 75 percent of the individual's basic
pay nor be less than 50 percent of the basic pay while an officer is on TDRL.
Either all or part of the disability retirement pay may be exempt from Federal
income tax, depending on when the officer entered on active duty, the cause of
the disability, and the method of computation of pay.  Further information
concerning this subject is available from the Retirement, Annuities, and Benefits
Section of Compensation and Benefits Branch, CPOD, Parklawn Building, Room 4-35,
5600 Fishers Lane, Rockville, Maryland 20857.


